Bij het schilderen van houten ramen en deuren die al geverfd zijn, moet je eerst controleren of de bestaande verflaag nog intact is. Dat doe je met de ‘cross cut test’. Je trekt 5 horizontale en 5 verticale streepjes door elkaar en brengt er een tape op aan. Wanneer je de tape eraf trekt en de verf eraan blijft kleven, hecht ze niet goed.

Is dat het geval? Dan moet alle verf worden verwijderd met bijvoorbeeld een afbijtmiddel. Vervolgens verkrijg je eigenlijk onbehandeld hout en moet je het stappenplan voor nieuw hout volgen.

Voorbereiding
Eventueel oppervlakkig vuil verwijder je met water of eventueel met Formule MC Neutral. Heb je ook te kampen met algen, mossen of schimmels die zijn ontstaan? Gebruik dan een gepast product om deze te verwijderen en spoel rijkelijk af met water.

Geschilderde ramen schuren
Wanneer de verf de ‘cross cut test’ goed doorstaat, hoef je ze niet te verwijderen. Schuur je ramen in dat geval op met schuurpapier korrel 150-180. Besteed de nodige aandacht aan deze klus maar overdrijf niet tijdens het schuren. Intacte verflagen hoeven niet weggeschuurd te worden. Het komt er enkel op aan een goede hechting te verzekeren voor de nieuwe verflaag. Ontstof na het schuren de ramen grondig.

Schilderen van houten ramen en deuren: grondlaag en afwerking
Behandeld hout in goede staat (niet afbladderend of verpoederd) kan je na een grondige schuurbeurt rechtstreeks overschilderen met een eindlaag zoals Satineau (watergedragen) of Elastosatin (solventgedragen). In de andere gevallen breng je eerst een grondlaag Omniprim extreme of Elastoprim aan.

Ideale weersomstandigheden
Het weer speelt een bepalende rol voor het resultaat van je schilderwerk. Je schildert beter niet onder de 10°C, en 5°C is het absolute minimum. Bij te hoge temperaturen zal de verf dan weer te snel drogen. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden. Je schildert best in de schaduw nadat de zon is gepasseerd en wanneer het hout nog warm is. Mogelijk restvocht is dan uit het hout verdwenen en je hebt minder kans op blaasjes in de verf. Als er te veel vocht in de lucht is (bij mist of regenweer), hou je het verfmateriaal best in de kast opgeborgen. Hetzelfde geldt ook wanneer de wind te hard waait.

Bron: colora