ZZP’ers en hun opdrachtgevers hoeven voorlopig niet te vrezen voor boetes van de Belastingdienst. Die gaat niet meer controleren of de zelfstandige die een opdracht uitvoert feitelijk een vast dienstverband heeft. Op zijn vroegst op 1 januari 2018 zou de Belastingdienst die handhaving weer kunnen oppakken. Dan is echter een ander kabinet aangetreden dat mogelijk met andere regels komt.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën (VVD) maakte afgelopen vrijdag de ommezwaai bekend van de wet DBA. Daarmee wilde het kabinet de aansprakelijkheid voor schijnzelfstandigheid – zelfstandigen die een verkapt vast dienstverband hebben – verschuiven van zzp’er naar werkgever. Het gevolg was echter dat opdrachtgevers geen zzp’ers meer durfden aan te nemen.

Werkgeversclubs VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP zeggen met het besluit van Wiebes precies te hebben gekregen wat ze wilden. ‘Een pluim voor de staatssecretaris’, zegt hun woordvoerder. ‘Dit gaat de rust brengen op de arbeidsmarkt die nodig is nu de economie weer aantrekt. Zzp’ers kunnen weer ondernemen. Opdrachtgevers kunnen met een gerust hart zelfstandigen contracteren.’

Niet iedere opdrachtgever kan nu opgelucht ademhalen, legde Wiebes vandaag uit. Handhaving door de Belastingdienst is er wel voor ‘kwaadwillende’ werkgevers die overduidelijk frauderen, dus waarbij het zonneklaar is dat ze onder het mom van zelfstandigheid vaste werknemers in dienst hebben.

Bron: Volkskrant