Oorzaken strepen op het plafond
Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken en richtlijnen om strepen op het plafond te vermijden.
Te weinig verf gebruiken
Voor een goede dekking en een voldoende lange verwerkingstijd is het heel belangrijk om genoeg verf te gebruiken. Je kan daarvoor een regeltje gebruiken: deel het te schilderen oppervlak door het aantal gebruikte liters verf. Vergelijk de uitkomst met het vooropgestelde verbruik van de verf (je kan dit zelf van het etiket aflezen). Met Optimat kan je tot 9 m2 schilderen met 1 liter, met Topmat is dat 10 m2. Ligt je verbruik lager of heb je met andere woorden meer vierkante meters geschilderd met 1 liter, dan moet je je manier van schilderen aanpassen en de verf minder ver uitstrijken.
Te veel druk op de verfrol
Als je te hard duwt op de verfrol, zal je meer vierkante meters kunnen schilderen met 1 liter, maar aan een te laag verbruik. Wanneer je de rol tot de laatste druppel uitperst, krijg je strepen in je schilderwerk. Het heel dun aangebrachte laagje verf droogt namelijk heel snel, wat nat in nat schilderen onmogelijk maakt. De verf zal ook niet voldoende dekkracht vertonen na droging.
Primer voorkomt strepen
Sommige mensen vergeten een grondlaag te gebruiken. Grondlagen als Optiprim of Topprim sluiten de ondergrond af (‘isoleren’ in het jargon) zodat de zuiging van de ondergrond gestopt wordt. Op deze manier verhinder je dat je afwerkingslaag in je ondergrond wordt gezogen. Gebruik je geen grondlaag, dan vergroot de kans op strepen doordat er te weinig verf aan de oppervlakte blijft.
Ben je op zoek naar een matte afwerking van je plafond? Dan moet je niet enkel op zoek naar een matte afwerkingsverf, maar is het ook aangewezen een matte grondlaag te kiezen. Dit geeft nóg meer garantie op een perfect mat eindresultaat. Topprim is in dit geval een uitstekende keuze omdat deze grondlaag matter is dan Optiprim.
Te hoge temperatuur tijdens het schilderen
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de verf droogt en hoe meer kans je hebt op strepen in het verfwerk. Werk bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 10 en de 20 C°.
Te veel verluchting tijdens het schilderen
Hou alle ramen en deuren dicht tijdens het schilderen. Zo blijft het water dat uit de verf verdampt in de ruimte hangen, wat de droging vertraagt en dus de open tijd van de verf verlengt. Verluchten doe je ná het schilderen.
Je manier van schilderen
Een plafond schilder je best ononderbroken in één keer. Gebruik hiervoor een kwaliteitsrol. De keuze van het materiaal kan namelijk een grote invloed hebben op het uiteindelijke resultaat.
- Schilder steeds weg van de lichtbron (begin dus bij het raam) en mee met de lengte van het plafond.
- Kijk tijdens het schilderen in de richting van de lichtbron, zo heb je best overzicht op je schilderwerk en veroorzaak je geen schaduw.
- Schilder vooraf de randen met een ronde kwast.
- Verdeel het plafond in denkbeeldige stukken van ongeveer één m²
- Verzadig de rol goed met de verf (maak hierbij gebruik van de rooster) en breng enkele stroken verf aan naast elkaar op de eerste vierkante meter. Begin afwisselend boven- en onderaan deze vierkante meter (zie pijlen). Zo verdeel je de verf gelijkmatig over deze vierkante meter en respecteer je het verbruik zoals op de verpakking aangegeven.
- Verdeel de aangebrachte verf in de lengte- en de breedte richting (kruisen). Eindig met de rolbeweging in de lengterichting van het plafond.
- Schilder nu de volgende vierkante meter op dezelfde manier en werk die vlot in het net geschilderde vlak, overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer een rolbreedte.
- Herhaal deze stappen tot je de volledige breedte van het plafond hebt geschilderd.
- Begin nu aan de volgende strook en schilder steeds een rolbreedte in het vorige vlak.
- Onderhoud het werktempo tijdens het schilderen en pauzeer niet voor je het volledige vlak hebt afgewerkt.
- Respecteer ook de wachttijden tussen de verflagen.
- Verwijder het plakband onmiddellijk na het schilderen en ventileer voldoende voor een optimale droging.
Bron: colora