Je tuinhuis verven is een karwei dat toch een aantal uren werk vraagt. Om ervoor te zorgen dat het schilderwerk intact blijft, is het aangeraden om regelmatig een onderhoud voor je tuinhuis in te plannen. Op die manier blijft de verf van je tuinhuis veel langer mooi!

Hoe raakt het schilderwerk beschadigd?
De levensduur van het buitenschilderwerk is onder andere afhankelijk van de conditie van je tuinhuis. Zijn er plaatsen waar vocht kan indringen, dan zal het schilderwerk daar vlug onder te lijden krijgen. Vochtinfiltraties gebeuren vooral via barsten in het hout of via andere openingen bij slechte constructies. Bij tuinhuisjes in slechte conditie, zal het schilderwerk dus sneller aan onderhoud toe zijn.

Een geverfd tuinhuis onderhouden
Om jezelf een nieuwe schilderkarwei te besparen, doe je er goed aan om het schilderwerk van je tuinhuis jaarlijks goed te controleren en eventueel plaatselijk bij te werken:

  • Controleer de regenafvoer op vorstschade en maak alle goten schoon. Op die manier kan het water perfect afstromen en is de kans kleiner dat er water in het tuinhuis komt.
  • Reinig het schilderwerk met proper water en verwijder algen, mos, vogelpoep en klimplanten. Als je dit minstens één keer per jaar doet, zal het schilderwerk een stuk langer meegaan.
  • Controleer een geverfd tuinhuis altijd op barsten en scheuren in het schilderwerk. Vooral ‘liggende delen’, zoals bijvoorbeeld onderdorpels, controleer je best grondig, omdat dit de plaatsen zijn waar het vocht zich kan ophopen. Werk waar nodig bij met verf. Controleer ook of de beglazingskit nog in goede staat is.
  • Controleer of het schilderwerk poeder of krijt afgeeft door met je hand over de schilderlaag te wrijven.
  • Controleer de beglazingskit voegen binnen en buiten. Als er ruimte tussen zit, bestaat de mogelijkheid dat er water binnendringt.
  • Controleer alle bewegende delen, zoals ramen en deuren op klemmen. Dit kan het schilderwerk van je tuinhuis beschadigen waardoor het hout niet meer beschermd is en er op termijn houtrot ontstaat. Bij houtrot doe je er goed aan om dit zo snel mogelijk te herstellen.

Bron: colora