Als je je interieur een nieuw kleurtje wil geven, is het handig om te weten welke kleurcombinaties werken en welke niet. We zetten een aantal basisregels op een rijtje die je kunnen helpen om de juiste verfkleuren te combineren.

Het kleurenwiel
Het kleurenwiel werd door Johannes Itten ontwikkeld in de jaren ’30 en vormt de basis voor het combineren van de juiste verfkleuren.

kleurenwiel

Het kleurenwiel bestaat uit 12 pure kleuren, met in het midden van de cirkel de 3 primaire kleuren: geel, blauw en rood. Op de middelste cirkel staan de secundaire kleuren, die ontstaan wanneer je 2 primaire kleuren met elkaar mengt. De buitenste cirkel bestaat uit primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Deze tertiaire kleuren ontstaan door het mengen van een primaire kleur met een secundaire kleur.

Contrasterende verfkleuren combineren
Contrasterende kleuren liggen recht tegenover elkaar op het kleurenwiel en worden complementaire kleuren genoemd. Door twee contrasterende verfkleuren met elkaar te combineren, worden beide kleuren versterkt. Meestal komen contrasterende kleuren het best tot hun recht in grote ruimtes. Je kan werken met accenten of met een volledige contrastmuur.

Harmonieuze verfkleuren combineren
Harmonieuze kleuren liggen dicht bij elkaar op het kleurenwiel. Harmoniërende verfkleuren zijn ideaal om je interieur te voorzien van een rustige en ontspannen sfeer. Om harmonieuze kleurcombinaties tot hun recht te laten komen, schilder je liefst ook een muur in neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart. Wie van veel kleur houdt, kan er ook voor kiezen om verschillende harmonieuze kleurenreeksen met elkaar te combineren.

Toon-op-toon (ton-sur-ton) kleurencombinaties
Toon-op-toon kleurtinten zijn kleuren met dezelfde kleurtoon, maar een andere hoeveelheid wit. Ton-sur-ton kleurencombinaties zijn ideaal om subtiele nuances in je interieur aan te brengen. Aan de hand van de kleurenstalen in een verfwinkel kan je alle ton-sur-ton verfkleuren gemakkelijk terugvinden.

Tips om verfkleuren te combineren
Verfkleuren kiezen is iets waar je best voldoende tijd voor neemt. Kleuren bepalen immers de uitstraling van je interieur en kunnen zelfs een effect hebben op je gemoedstoestand.

Ben je op zoek naar de kleurencombinaties die perfect bij jou en je interieur passen? Doe een beroep op onze kleurencoach.

Bekijk de verfkleuren die je voor ogen hebt op diverse momenten van de dag, zowel bij natuurlijk als kunstmatig licht. Lichtinval kan de ruimte namelijk optisch vergroten of verkleinen.

Bron: colora